Showing posts with label Ministra. Show all posts
Showing posts with label Ministra. Show all posts

Saturday, November 19, 2016

Studetet aktiviste protestojne ndaj Ministres se Arsimit Lindita Nikolla

Dt. 16.11.2016

Ministrja e Arsimit dhe Sportit znj. Nikolla eshte akuzuar nga studentet si pergjegjesja kryesore e situates ne arsimin e larte. Studentet kane shprehur pakenaqesi dhe kane protestuar mbi reformen e arsimit te larte, rritjen e tarifave, situaten e krijuar me paligjshmerine e sistemit te pranimeve ne universitet etj.

Per kete nje studente aktiviste, Mirela Ruka, ka hedhur nje shishe me salce ndaj Ministres Nikolla ne nje organizim te Partise Socialiste.


Studentja eshte arrestuar dhe mbajtur ne komisiaratin e policise per 10 ore. Studente te tjere aktiviste kane kerkuar lirimin e saj menjehere pran komisiaratit.

Video: Zoom In.
https://www.youtube.com/watch?v=-tJZkOVVQXA

Sunday, July 5, 2015

Ish-ministri M. Tafaj reagon ndaj projekt-ligjit të arsimit të lartë

 

image

Ish-Ministri i Ministrisë së Arsimit dhe Sporteve gjatë viteve 2009-2013 reagon mbi pretendimet dhe analizën e Kryeministrit E. Rama. Në faqen e tij zyrtare, ish-ministri Prof. Dr. Myqerem Tafaj, deputet i Partisë Demokratike, kundërshtoi qëndrimin e kryeministrit në lidhje me cilësinë e arsimit të lartë në vend, si dhe argumenton se pretendimet e kryeministrit që ligji i ri nuk financon arsimin privat në vend nuk qëndrojnë.

Korrik 4, 2015

Kryeministri mbron ligjin që nuk i shërben arsimit të lartë, pedagogëve dhe studentëve.

Për të shmangur vëmendjen e opinionit publik nga maskarada e zgjedhjeve të 21 qershorit, ose më saktë, vdekja e zgjedhjeve të lira në vendin tonë, Kryeministri Rama u përpoq sot të mbronte projektligjin e arsimit të lartë. Ai foli gjatë dhe, siç e ka bërë zakon, përdori një retorikë nihiliste dhe agresive, sidomos ndaj përfaqësuesve të arsimit të lartë publik që e kundërshtojnë këtë projektligj. Por, Kryeministri nuk u tregoi të vërtetën prindërve dhe të rinjve që do të ballafaqohen me një rritje madhe dhe të shpejtë të tarifave të studimeve, të cilën mund ta përballojnë vetëm me kredinë studentore. Kryeministri nuk u tha atyre sa të larta do të jenë tarifat dhe cfarë kushtesh apo kriteresh do të ketë kredia studentore.

Kryeministri nuk u tregoi të vërtetën pedagogëve, se si do të financohen universitetet mbi bazën e performancës, kur aktualisht financimi është më pak se minimal ( vetëm 400 Euro në vit /student) dhe më i ulët se në cdo vend tjetër në Rajon dhe në Europë ( të paktë 10 herë më i ulët se buxheti që shpenzojnë vendet e reja të BE, si Rumania, Sllovakia, Bullgaria, etj, për student).

Nën petkun e zgjerimit të autonomisë, Kryeministri u mburr se pagat e pedagogëve do ti përcaktojnë vetë universitetet publike! Por ai nuk u tha pedagogëve dhe drejtuesve të universiteteve publike, se ku do ta gjejnë buxhetin për pagat, ndërkohë që aktualisht përballojnë me buxhetin e shtetit pagat vetëm për 8-9 muaj të vitit. Kjo do të thotë që të fillojë shkurtimi i vendeve të punës dhe largimi i padagogëve nga universitetet publike, sidomos ato rajonale dhe ato që mbulojnë degë të shkencave të aplikuara ose, sic emërtohen gabimisht, degë të papreferuara. Kjo do të thotë që në universitetet publike të nisë një 'luftë' brenda departamenteve, fakulteteve dhe senateve, kujt do ti ulet dhe kujt do ti rritet paga dhe kush do të shkurtohet nga puna. Sigurisht, të parët që do të largohen nga puna do të jenë pedagogët demokratë dhe ata që nuk kanë votuar partitë në pushtet dhe ata që nuk kanë votuar shefat e departamenteve, dekanët dhe rektorët!

Të lësh universitetet publike, me këtë nivel ekstrem të nënfinancimit, që të përcaktojnë vetë numrin e pedagogëve dhe pagat e tyre është një shmangie e qeverisë nga detyrimi kushtetues i shtetit për financimin e arsimit të lartë dhe një braktisje e qartë e tyre, nën maskën e rritjes së autonomisë. Ky është një hap shumë i parakohshëm dhe i rrezikshëm, i cili mund të çoj në mbyllje masive të departamenteve, fakulteteve publike dhe, ndoshta, të disa universiteteve publike rajonale. Shqipëria nuk e ka luksin që të nxjerrë në rrugë të papunë pedagogë dhe kërkues shkencor, ndërkohë që është akoma shumë larg minimumit për treguesin e numrit të pedagogëve dhe kërkuesve për 1000 banorë, çka e bën të domosdoshme, të dyfishohet në 2-3 vitet që vijnë.

Kryeministri u mundua të argumentoj parimin e konkurrencës dhe modelin e universiteteve publike të pavaruara, por insistoi të bindë publikun se, me këtë projektligj, universitetet private nuk do të marrin fonde publike. Kjo është tërësisht e pavërtetë sepse:

-Studentët e universiteteve private do të përfitojnë nga kredia studentore, e cila mbështetet (garantohet) nga buxheti i shtetit. Askush nuk është në parim kundër, por nga do të merret buxheti, kur dihet që shteti praktikisht nuk ka asnjë mundësi për ta rritur atë në 3-4 vitet që vijnë? Kjo do të bëj që universitetet private të rrisin më tej tarifat e studimeve, cka do të rrënoj buxhetin e familjeve dhe do të rrisë borxhet e tyre për të kthyer kredinë. Nga ana tjetër, Shqipëria nuk ka asnjë traditë me kredinë studentore dhe askush nuk e njeh sjelljen e studentëve me kthimin e kredisë. Rreziku është që maturantët të marrin kredinë dhe të vërshojnë në degët të konsideruara të preferuara ("degët në modë ose trendi" sic i quajnë të rinjtë) edhe të universiteteve private, dhe të boshatisen departamente dhe fakultete që zhvillojnë programe studimi prioritare për vendin. Ky grup studentësh ka pak shanse punësimi, rrit ushtrinë e të papunëve, cka do te thote të mos munden të kthejnë edhe kredinë. Kështu do të kemi të rrinj të shkolluar, por të papunë dhe borxhli ndaj shtetit dhe shoqërisë.

-Studentët e universiteteve private përfitojnë nga fondi i bursave për studentët. Eshtë e drejtë kushtetuese dhe morale që edhe studentët e shkollave private të përfitojnë, sepse familjet e tyre janë taksapagues. Por ku do të gjendet buxheti? Edhe kjo masë do të nxisë universitetet private të rrisin më tej tarifat e studimeve, cka do të varfëroj më tej familjet e studentëve.

-Universitetet private që do të fitojnë statusin e universteteve publike te pavaruara do të kenë akses të njëjtë me universitetet publike në programet e tjera të buxhetit të shtetit, mbi bazën e performancës. Por ku do te gjendet kaq shume buxhet? Kush do të jetë garanti që të ardhurat e universiteteve publike të pavaruara që burojnë nga tarifat e studentëve dhe nga buxheti i shtetit do të përdoren me të vërtetë në dobi të studentëve dhe të cilësisë akademike? A mund të besoj njeri që Bordi, me atë përbërje mediokre dhe politikisht të ndikueshme, që parashikon projektligji, mund të bëhet mbrojtës i vërtet i studentëve, pedagogëve dhe interesit publik dhe të përballet me interesat e pronarëve të universiteteve private që edhe formalisht zotërojnë shumicën në Bord.

-Universitetet private kanë të drejta të plota për të përfituar nga buxheti i shtetit për kërkimin shkencor, mbi bazën e projekteve. Universitetet private përfitojnë edhe nga projektet ndërkombëtare (të BE, NATO, OKB, etj) të kërkimit shkencor. Kjo është realizuar dhe ndihmon universitetet private për konsolidimin e tyre.

Ky ligj pretendon të instaloj një model financimi konkurrues të arsimit të lartë, kur buxheti është krejtësisht i pamjaftueshëm. Qeveria le të filloj me shtimin e buxhetit për arsimin e lartë, për të arritur të paktën 1.5 % të GDP, dhe pastaj mund të pretendohet për implementimin e një modeli të tillë. Sot buxheti i arsimit të lartë publik me rreth 145 mijë studentë është sa 1/10 e buxhetit të Universitetit të Stambollit që ka rreth 90 mije studentë!! Shqipëria shpenzon nga buxheti rreth 400 Euro në vit për një student, ndërkohë që edhe vendet më të varfëra te BE si Rumania, Bullgaria, shpenzojne të paktën 4000 Euro ne vit per nje student, pra të paktén 10 herë më shumë!

Ku projektligj ka shumë aspekte të tjera që cënojnë autonominë dhe vetqeverisjen e universiteteve, vendosin kontrollin e plotë politik të qeverisë në universitete, rrisin pasigurinë e pedagogëve për vendin e punës, mbyllin universitetet për prurjet e reja me nivel te larte kualifikimi, kufizojnë rolin e studentëve, kufizojnë mundësinë e të rinjve për vijimin e arsimit të lartë, nuk krijojnë mundësi reale për zhvillimin e arsimit të lartë profesional, etj.

Me këtë ligj arsimi i lartë bëhet shumë më i shtrenjtë, madje krahasuar edhe me disa vende të BE që aplikojnë tarifat e ulta ose zero. Kjo do të thotë se, më pak të rinj do të kenë mundësi të vijojnë arsimin e lartë. Për të tjerët ka dy rrugë: të heqin dorë nga ëndrra e tyre për shkollim të lartë ose të largohen jashtë vendit për të studjuar nëse prindërit e tyre kanë mundësi financiare, cka do të nisë largimin e trurit dhe të rinisë nga vendi.

Monday, May 5, 2014

1991_Kastriot IslamiMinister Arsimi ne vitin 1991 


Kastriot Islami (lindur në Tiranë më 18 gusht 1952) është politikan shqiptar, deputet i Partisë Demokratike në Kuvendin e Shqipërisë.

Edukimi

Universiteti i Tiranës, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Dega Fizikë Speciale. Doktoratë në fushën e Fizikës Atomike e Molekulare, Universiteti i Parisit XI, 1981-1985. Studime post-doktorate, Universiteti i Giessenit, Gjermani.

Doktor i Shkencave, Profesor.

Veprimtaria profesionale

Profesioni: Fizikan

Punonjës kërkimor-shkencor në Fakultetin e Shkencave të Natyrës; Zëvendësdekan i Fakultetit të Shkencave të Natyrës; Zëvendëskryetar i Këshillit Shkencor; Anëtar i Komitetit Ekzekutiv të Unionit Ballkanik të Fizikës; anëtar i Editorial Board of Journal "Fisica Balkanica".
Veprimtaria politike

Kastriot Islami ishte një nga veprimtarët e parë të transformimit të Partisë së Punës së Shqipërisë në Partinë Socialiste të Shqipërisë në vitin 1991 edhe pse nuk ishte anëtar i saj. Ai u bë anëtar i Partisë Socialiste në vitin 1996.

Mbas ardhjes së Edi Ramës në krye të Partisë Socialiste, Islami ishte kritik i mënyrës së drejtimit të partisë. Ai ishte kundër metodave radikale të drejtimit të partisë, siç ishte bojkotimi për një kohë të gjatë i Parlamentit, grevës së urisë, protestave të dhunëshme etj., si dhe kundër fuqizimit të autoritetit të kryetarit të partisë.

Në dhjetor të vitit 2011 Edi Rama i propozoi kryesisë së Partisë Socialiste përjashtimin e Kastriot Islamit nga Grupi parlamentar i Partisë Socialiste me arësyen se nuk mori pjesë në seancën parlamentare ku do të votohej për kryetarin e Kontrollit të Shtetit. Ky propozim u kritikua nga deputetët Ben Blushi e Arben Malaj. Blushi kërkoi që të paktën, deputeti Islami të dëgjohet për arsyet që e detyruan të mungonte në seancë, duke e cilësuar të nxituar pozicionimin e kreut socialist Rama. Ai theksoi gjithashtu se nuk mund të vendoset në kryesi dhe nga kryetari përjashtimi i deputetit, por kjo duhet kaluar në grupin parlamentar. Malaj e konsideroi metodën e përjashtimit të dëmshme për Partinë Socialiste.

Funksionet drejtuese

1996-2013: anëtar i PS-së; 1996-1999: anëtar i Kryesisë së PS-së; 1996-2005: anëtar i KPD të PS-së; 1996-1997: Kryetar i Departamentit të Medias dhe Informacionit në PS; 1991-1992: Kryetar i Kuvendit të Shqipërisë; 1992-1998: Kryetar/anëtar i Komisionit për Hartimin e Projektushtetutës; 1998-2001: anëtar i Komisionit të Ligjeve dhe Çështjeve Kushtetuese; 2001-2002: Sekretar i Komisionit Parlamentar të Politikës së Jashtme; 1991: Ministër i Arsimit; 1997-1998: Ministër i Shtetit; 1998: Zëvendëskryeministër; 2002-2004: Ministër i Financave; 2004-2005: Ministër i Punëve të Jashtme; 1999: Koordinator për Krizën e Kosovës.

Sunday, May 4, 2014

1987-1990 Skënder Gjinushi

 

image

Arsimi

Gjinushi kreu Universitetin e Tiranës, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, dega Matematikë 5-vjeçare. Doktoraturë në Universitetin "Pierre et Marie Curie", Paris (Francë). Doktor i Shkencave, Universiteti i Tiranës. Mban titullin Profesor Doktor në Matematikë.

Veprimtaria profesionale

Gjatë viteve 1973 - 1987: pedagog në Fakultetin e Shkencave të Natyrës;

Gjatë viteve 1987 - 1990: Ministër i Arsimit;

Që nga viti 1986: Profesor;

Që nga viti 1989: anëtar i Akademisë së Shkencave.

Veprimtaria politike

Gjatë viteve 1987 - 1991: Ministër i Arsimit; shkurt 1991: jep dorëheqjen;

Në vitin 1991 dhe në vazhdim: Kryetar i Partisë Socialdemokrate të Shqipërisë, anëtare e I.S; deputet në Legjislaturat XI, XIII, XV e XVI;

Gjatë viteve 1997 - 2001: Kryetar i Kuvendit të Republikës së Shqipërisë;

Që nga korriku i vitit 2002 e gjer në shtator të vitit 2005: Zëvendëskryeministër dhe Ministër i Punës dhe Çështjeve Sociale.

Publikime

Ka botuar dhjetëra artikuj shkencorë, 12 tekste e monografi, 3 doktorata

 

Burime: http://sq.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%ABnder_Gjinushi

Thursday, May 1, 2014

1996-97_Besnik Gjongecaj

 

Dr. Besnik Gjongecaj

Ministër i Arsimit të Lartë dhe Kërkimit Shkencor 11.7.1996-12.3.1997

image

Ndërkohë Prof. Edmond Lulja ishte Ministër i Arsimit dhe Sporteve

Departamenti i Agromjedisit dhe Ekologjisë, Fakulteti i Bujqësisë dhe Mjedisit, Universiteti Bujqësor i Tiranës

Friday, April 25, 2014

1946 Sejfulla_Malëshova

 

image

Linndi në Maleshove të Këlcyrës në 2 mars 1900 dhe vdiq në Fier në 9 qershor 1971.

Arsimin fillor e kreu në vendlindje, kurse studimet e mesme i kreu në Itali në kolegjin e Shën Dhimitrit në Korone, atje ku dikur kishte studiuar edhe De Rada. Këtu së bashku me mikun e tij Odhise Paskalin botoi revistën Studenti Shqiptar, në të cilën botoi edhe vjershat e tij te para. Me pas kur do te studioje mjekësi në Romë do të botoje poemën e tij të parë me pseudonimin Kostandini në vitin 1923.

Në 1924 kthehet në Shqipëri dhe emërohet për gjashtë muaj sekretar i kabinetit të kryeministrit Fan Noli. Pas dështimit të Revolucionit të qershorit do të emigrojë.

Në vitin 1926 do të fillojë studimet në universitetin Lemonosov të Moskës për filozofi, studime që do ti përfundoje në vitin 1930. Për tre vjet do të punojë në një uzinë në Kaukaz.

Në vitin 1933 rehabilitohet dhe emërohet pedagog dhe dekan i fakultetit të filozofisë në universitetin Lemonosov.

Në vitin 1934 pranohet në Komintern dhe me këtë detyre vjen në vitin 1941 në Shqipëri dhe behet pjese e Këshillit të përgjithshëm nacional-çlirimtar.

Nga tetori 1944 deri në shkurt 1946 ai është anëtar në Byronë Politike të Partisë Komuniste Shqiptare që ishte organi më i lartë ekzekutiv i saj. (Duro, 2012)

Profesor S. Malëshova ishte i pari intelektual në Shqipëri që parashtroi në përputhje me kushtet e vendit, një projekt konkret për krijimin e një instituti pedagogjik. Më 19 nëntor 1946, ai do t’i paraqiste qeverisë një promemorje, me anën e së cilës argumentonte në mënyrë shteruese nevojën e ngritjes së kësaj hallke mësimore. Në historiografinë shqiptare të periudhës komuniste ky fakt është anashkaluar me qëllim të pastër politik. Pasi jo vetëm tekstet akademike, por edhe ato monografike nuk japin asnjë vlerësim, duke mos e përmendur fare rolin e S. Malëshovës. Pavarësisht se ky institut nuk i gëzonte të gjitha atributet e një shkalle të lartë në kuptimin filozofik të saj, në përgjithësi ai plotësonte disa nga kriteret kryesore, duke i shërbyer zbutjes së kërkesave emergjente që shtronte shkolla për kuadro mësimdhënës. (Duro, 2012, fq. 26).

Në vitin 1945 zgjidhet kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë (LSHA), kryetari i parë i kësaj organizate.

Në vitin 1946 caktohet Ministër i Arsimit dhe Kulturës në qeverinë e Enver Hoxhës. Po këtë vit botohet edhe vëllimi i tij poetik vjersha me pseudonimin letrar Lame Kodra.

Në 1946 çel Institutin Pedagogjik dy-vjeçar me tre fakultete dhe 70 studentë.

Në shërbim të institutit u vendosën persona që hodhën themelet e arsimit universitar shqiptar. Drejtor i parë i Institutit Pedagogjik Dyvjeçar u caktua prof. Dh. Shuteriqi, i cili mbulonte të gjitha lëndët e letërsisë shqipe e të huaj. Titullarët kryesorë të lëndëve ishin: Prof. S. Malëshova, filozofi, pedagogji e psikologji, Prof. Dh.Xhuvani, gjuhësi, Prof. A. Buda dhe Prof. Sh. Musaraj histori, Prof. P. Geço, gjeografi, Prof. A. Tashko matematikë, Prof. K. Popa, kimi e shkenca të natyrës, Prof. H. Sulçebej, higjenë dhe Prof. L. Shala edukatë fizike. Praktikat mësimore udhëhiqeshin nga pedagogët e lëndës. (Duro, 2012, fq. 28).

Në vitin 1946 për divergjenca të shumta që kishte me Enver Hoxhën në fushat e ekonomisë, kulturës dhe drejtimit të Partisë, përjashtohet nga ajo dhe shkarkohet nga të gjitha funksionet.

Internohet në Fier, ku jeton për 24 vjet, duke punuar si magazinier në ndërmarrjen e grumbullimit. Pas një jetë të vetmuar në 9 qershor 1971, Sejfulla Maleshova u nda nga jeta dhe u varros në varrezat e vjetra të qytetit.

Në vitin 1993 një grup intelektualesh u kujdesen për rivarrimin dhe ceremoninë e munguar për përkthyesin e Internacionales, Getes dhe Nekrasovit, apo poetin rebel siç i pëlqente ta quante veten. 

Burime:

1. Wikipedia (http://sq.wikipedia.org/wiki/Sejfulla_Mal%C3%ABshova)

2. Duro, Çlirim (2012) Historia e Arsimit të Lartë në Shqipëri 1946-1968. Disertacion në Kuadër të Doktoraturës. Marrë nga Baza e të Dhënave në Universitetin e Tiranës (16 Gusht, 2013).

1997-2002_Ethem_Ruka

 

    image     image

Et’hem Ruka

Lindur më 08.12.1947, Tepelenë

Diplomuar në Universitetin e Tiranës, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Dega Biologji-Kimi

Studime pasuniversitare në Laboratorin e Fiziologjisë dhe Endikronologjisë të Universitetit "Pierre dhe Marie Curie"-Paris (Francë)

Kandidat i Shkencave; Docent; Doktor i Shkencave; Profesor Dok

Dekan i Fakultetit të Fiziologjisë dhe Bio-kimisë.

Autor i kurrikulës së biologjisë, librave shkollor për arsimin parauniversitar dhe teksteve universitare (10 libra).

Ka botuar mbi 20 artikuj shkencorë në revistat shkencore akademike dhe shkencore.

Deputet i Partisë Socialiste që prej 1992.

2002-2005_Luan_Memushi

Ministri më kontrovers në historinë e arsimit shqiptar (akuzuar për korrupsion, keqmenaxhim, politizimin e skajshëm etj.)

image         image

DITËLINDJA: 11 Nëntor 1951, TEPELENË

ARSIMI DHE EKSPERIENCA

1969 Përfundoi studimet në shkollën e mesme të përgjithshme ‘A. Shehu’, Tepelenë.

1969-1974 U diplomua në Universitetin e Tiranës në degën e Bio-Kimisë

1974-1982 Mësues në Shkollën e Mesme të Përgjithshme-Tepelenë

1982-1987 Pedagog në Institutin e Lartë Bujqësor-Tiranë

1987-1992 Drejtor në Drejtorinë e Programeve e Teksteve Shkollor ne Ministrinë e Arsimit si dhe Pedagog i jashtëm në Institutin e Lartë Bujqësor

1992-1997 Pedagog në Fakultetin e Shkencave Natyrore të Universitetit të Tiranës:

Pedagog i Biologjisë ne Fakultetin e Mjekësisë

Pedagog i Antropologjisë në Degën e Biologjisë dhe Psikologjisë

Pedagog i Biologjisë humane ne Fakultetin e Shkencave Sociale

1997-2001 Deputet i Kuvendit të Shqipërisë si dhe pedagog i jashtëm në Universitetin e Tiranes.

2001-e në vazhdim Deputet i Kuvendit të Shqipërisë dhe pedagog i jashtëm në

Universitetin e Tiranës

22 Shkurt 2002 – 2005 Ministër i Arsimit dhe Shkencës

2009- Rektor/Administrator i Shkollës së Lartë Private “Planetar” - Tiranë

KUALIFIKIME DHE AKTIVITETE SHKENCORE

1986 Fiton gradë shkencor ‘Kandidat i Shkencave’

1990 Fiton titullin shkencor ‘Docent’

1993 Fiton graden shkencore ‘Doktor i shkencave’

1994 Fiton Titullin Shkencor ‘Profesor i Asociuar’

1999 Fiton Titullin ‘Profesor’

1989 Vizitë Studimore në Greqi, Njohja me Sistemin Arsimor

1990 Vizitë Studimore në Gjermani ‘Njohja me Sistemin Arsimor Gjerman’

1987 Pjesëmarrës dhe referues në Konferencën Kombëtare ‘100 Vjetori i Shkollës së parë Shqipe’-Tiranë, 7 Mars 1987

1988 Pjesëmarrës dhe Referues në Simpoziumin Kombëtar ‘Për një të mësuar aktiv dhe krijues’-Tiranë, Maj 1988.

1991 Pjesëmarrës dhe Referues në Seminarin Ndërkombëtar ‘Lidershipi Ndërkombëtar në Arsim’-Oslo 28-30 Nëntor 1991 Norvegji

1992 Pjesëmarrës dhe Referues në seminarin Ndërkombëtar ‘Mjedisi, 93’ Cita di Castello. Tetor, 1992, Itali.

1994 Pjesëmarrës dhe Bashkëreferues në Konferencën Shkencore Kombëtare ‘Mjedisi ‘94’-Tiranë 20 Qershor, 1994.

1995 Specializim afat shkurtër Laboratori i Antropo-Gjenetikës-Bruksel, Belgjikë.

1996 Pjesëmarrës dhe Bashkëreferues në Kongresin e 10-te të Shoqatës Europiane të Antropologjisë, Bruksel, 19-22 Gusht, 1996. Belgjike.

1998 Pjesëmarrës dhe Bashkëreferues në Konferencën e Parë Shqiptare të Antropologjisë. ‘Antropologjia e Shqiptarëve’ Tiranë, 24-26 Tetor 1998.

2000 Pjesëmarrës dhe referues në Konferencën Shkencore Ndërkombëtare

‘Dialog Ndërmjet Qytetërimeve’ Tiranë, 20-21 Prill 2000.

2000 Pjesëmarrës dhe referues në Simpoziumin Kombëtar ‘Karakteri i qytetarit botëror’ Durrës, Dhjetor 2000.

1975-1982 Drejtues i kualifikimit të mësuesve të Biologjisë në rrethin e Tepelenës

1984-2002 Bashkëautor i Programeve dhe teksteve shkollor të Biologjisë për shkollat e mesme

1987-2002 Anëtar i grupit Kombetar për Përmirësimin e teksteve të Biologjisë

1988-1992 Anëtar i Bordit Kombëtar Special për dhënien e titujve dhe gradave shkencore në fushën e Biologjisë

1991-2001 Anëtar i Komisionit Kombëtar të Biologjisë Shkollore

1982-2001 Udheheqës Shkencor i dy dizertacioneve dhe 15 diplomave për studentë

1985-2001 Bashkëudhëheqës i kualifikimit psikologjik-shkencor për mësuesit e

Biologjisë në shkalle Kombëtare

1982-2002 Autor i mbi 30 studimeve, oponencave dhe recensave studimore, per dizertacione dhe monografive

BOTIMET

1974-2002 Autor dhe Bashkëautor:

-Në 50 artikuj problemor në shtypin e përditshëm

-Në 15 artikuj shkencorë popullarizues në botimet periodike

-Në 17 artikuj dhe referenca shkencore si brenda dhe jashtë vendit

-Në 4 monografi

-Në 4 tekste ndihmës për arsimin e mesëm dhe të lartë

-Në 15 tekste shkollor për shkollat e mesme, si:

Biologjia 9, 10, 11, 12.

Biologjia 1, 2, 3A, 3B, 4A, 4B.

-Autor i 5 teksteve të shkollës së lartë si:

Botanika (Për Fakultetin e Veterinarisë-1985)

Biologjia Humane (Për Fakultetin e Shkencave Shoqërore-1997)

Antropologjia (Për Fakultetin e Shkencave Shoqërore dhe Natyrore-2000)

Angazhime politike

1993-1999     Anëtar i Komisionit të përhershëm të Arsimit, Shkencës dhe Kulturës në Partinë Socialiste

1999-Shkurt 2002    Kryetar i Komisionit të Përhershëm për Shëndetin dhe Mjedisin në Partinë Socialiste

1999-vazhdim       Anëtar i Komitetit të Përgjithshëm Drejtues të Partisë Socialiste

1997-Shkurt 2002       Kryetar i grupit Parlamentar për Miqësine Shqipëri-Gjermani

1997-Shkurt 2002  Anëtar i Komisionit të Arsimit, Kultures, Shkencës, dhe Sporteve në        Parlamentin Shqiptar

Shkurt 2002-vazhdim Ministër i Arsimit dhe Shkencës në dy Qeveri ( Qeveria Majko 2002 dhe Qeveria Nano 2002).

 

Gjetje në Bibliotekën Kombëtare mbi akuzat për korrupsion ndaj Luan Memushit


1

Titulli
Ja abuzimet e bëra me tenderin e librit shkollor" : Letër e hapur e ministrit
" të Arsimit Luan Memushi mbi shkeljet e bëra

Autorët
Hilmi Braçe

Botuar
2002

Shënime
IX; XXI


Gazeta shqiptare. - Nr. 2273, 6 shtator, 2002, f. 15


2

Titulli
Letër tjetër z. Ministër të Arsimit! : [Debat për tekstet shkollore - historia]

Autorët
Ardian Klosi

Botuar
2003

Shënime
IV,3


Shekulli. - Nr. 9, 12 janar, 2003, f. 1,15


3

Titulli
Petovë, 10 milionë lekë të humbur në shkollën 8 - vjeçare

Autorët
Elda Spaho

Botuar
2004

Shënime
IX


Shekulli. - Nr. 150, 3 qershor, 2004, f. 7.


4

Titulli
Memushi, 67 milion lekë dëm buxhetit të shtetit : si është abuzuar në
Ministrinë e Arsimit

Botuar
2004

Shënime
VI,1; IX; X,1,b


Tema. - Nr. 1215, 29 maj, 2004, f. 8 - 9.


5

Titulli
Alkiministri Memushi dhe ari i shtetit : [korrupsion në Ministrinë e Arsimit]

Autorët
Edmond Tupja

Botuar
2004

Shënime
VI,1; XXI


Shekulli. - Nr. 709, 19 shtator, 2004, f. 9.


6

Titulli
Ministria e Arsimit traumatizon nxënësit : letër e hapur Luan Memushit

Autorët
Ali Eltari

Botuar
2004

Shënime
X,1,b


Sot. - 21 tetor, 2004, f. 12 - 13.


7

Titulli
Memushi - ministri që po heq anglishten nga shkollat : [intervistë me kryetarin
e "Komisionit per Arsimin Kulturën, Shkencën dhe Sportin" në Kuvend]

Autorët
Bardhyl Londo
Fejzi Braushi (bised.)

Botuar
2004

Shënime
X,1,b


Albania. - Nr. 257, 3 nëntor, 2004, f. 5.

Emrat e personave
Memushi, Luan


8

Titulli
Luani kundër Memushit : [protesta e pedagogëve]

Autorët
Edmond Tupja

Botuar
2004

Shënime
X,1,b


Panorama. - Nr. 774, 21 nëntor, 2004, f. 1, 9.


9

Titulli
Shkronjë pas shkronje" korrupsioni i Memushit

Autorët
Bahri Beci

Botuar
2005


Arsimi sot dhe nesër. - Nr. 21, , shtator, 2005, f. 30.


10

Titulli
Pedagogjia amerikane dhe reforma dritëshkurtër arsimore e Luan Memushit

Autorët
Bexhet Arbana

Botuar
2003

Shënime
X,1,b; XXI,3


Arsimi sot dhe nesër. - Nr. 5, , nëntor, 2003, f. 6 - 8.


11

Titulli
Gabimet e pajustifikueshme profesionale të zotit Luan Memushi : [Luan Memushi,
"Reformimi i shkollës, proçes dhe strategji"]

Autorët
Bexhet Arbana

Botuar
2003

Shënime
X,1,b


Arsimi sot dhe nesër. - Nr. 4, , shtator - tetor, 2003, f. 7 - 8.


12

Titulli
Një ministër gabim : [ministri i Arsimit dhe Shkencës Luan Memushi]

Autorët
Fabian Morava

Botuar
2005

Shënime
V; X,1,b


Klan. - Nr. 394, 5 shkurt, 2005, f. 12 - 15.

2005-2008_Genc_Pollo

clip_image001                          image

Genc Pollo ka lindur në Tiranë në vitin 1963. Pasi u diplomua për studime historike në Universitetin e Tiranës në vitin 1986, ai punoi si studiues në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë  deri në vitin 1988 dhe më pas u largua në Austri për të ndjekur studimet pasuniversitare në Universitetin e Vjenës, në sajë të një burse të dhënë nga qeveria austriake.

Z. Pollo, është një nga themeluesit e Partisë Demokratike të Shqipërisë, e para parti pro-perëndimore shqiptare, e cila fitoi zgjedhjet e para të lira dhe të ndershme, pas një sundimi të gjatë të komunistëve në vend. Nga viti 1992 deri ne vitin 1996, ai shërbeu si këshilltar pranë Presidentit të Shqipërisë z. Sali Berisha.

Në vitin 1996 u zgjodh për herë të parë deputet i Parlamentit të Shqipërisë. Nga viti 1996 deri në vitin 2001, Z. Pollo ka qenë anëtar i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës.Genc Pollo është aktualisht deputet i Partisë Demokratike në Kuvendin e Shqipërisë. Në zgjedhjet  legjislative të vitit 2009, të cilat rikonfirmuan Partinë Demokratike dhe koalicionin qeveritar, Genc Pollo u rizgjodh deputet i Kuvendit të Shqipërisë.  Në qeverinë e re që doli nga këto zgjedhje u emërua Ministër për Inovacionin dhe Teknologjinë e Informacionit e të Komunikimit.

Në mandatin e Qeverisë Demokratike, të legjislaturës 2005-2009, z. Pollo ka mbajtur fillimisht postin e Ministrit të Arsimit dhe Shkencës (2005-2008) dhe më pas atë të Zëvendës-kryeministrit (2008-2009).

Në angazhimet e tij brenda dhe jashtë vendit, Z. Pollo ka treguar një performancë të lartë në fushën e arsimit, në punët e jashtme dhe në integrimin evropian të Shqipërisë. Në qeverinë e dalë prej këtyre zgjedhjeve, z. Pollo mori portofolin e Ministrit të Arsimit dhe Shkencës, duke shpallur arsimin si prioritet kryesor të shumicës së re qeverisëse dhe duke dyfishuar shpenzimet për arsimin. Në mandatin e tij si Ministër i Arsimit, z. Pollo realizoi reforma të thella në arsim, të cilat synuan rifitimin e besimit të humbur të publikut në sistemin e arsimit, duke rritur transparencën dhe korrektësinë në administratën arsimore dhe, në veçanti, modernizimin e programit mësimor, nga ulja e ngarkesës së të mësuarit automatik në mësimin e integruar me metoda bashkëkohore për të inkurajuar të menduarin kritik. Ministria e Arsimit dhe Shkencës, nën udhëheqjen e z. Pollo ka iniciuar reforma mjaft të rëndësishme, duke përfshirë zbatimin e suksesshëm të provimit kombëtar të shkollave të mesme (Matura Shtetërore – bazë për pranimin në universitet); në vitin 2006 u arrit të liberalizohej tregu i teksteve shkollore, si dhe u lançua një politikë e re në pagat e arsimtarëve bazuar në nevojat e tregut dhe të meritës së gjithsecilit. Të një rëndësie të veçantë kanë qënë dhe reformat e thella të ndërmarra në reformimin e arsimit të lartë.

Nën nismën e Shqipërisë Digjitale, Ministria për Inovacionin dhe e Teknologjisë së Informacionit e të Komunikimit, nën drejtimin e Ministrit Pollo, ka pajisur të gjitha shkollat me laboratorë kompjuterikë, të lidhur në internet në të gjithë vendin. 550 zyra postare në Shqipëri ofrojnë aktualisht internet falas, kjo nismë do të vijojë gjatë vitit 2013 me hapjen dhe administrimin e 1250 zyrave të tjera në komuna, bashki, shkolla e universitete me internet falas.  Këto arritje e bëjnë Shqipërinë një nga të paktat vende në botë, që ofron internet falas, në mbarë territorin e vendit.

2008-09_Fatos_Beja

2008-09  Fatos Beja

clip_image001

Edukimi:

Universiteti i Tiranës, dega Filologji - 1970; kurse specializimi për diplomaci, Gjenevë - 1992 dhe Uashington - 1993; për minoritetet, Budapest -1991 dhe Vjenë - 1995; për të Drejtën Humanitare Ndërkombëtare, Pragë - 1991; për mediat televizive, Paris – 1996.

Eksperienca profesionale:

1971-1982: përkthyes e redaktor në Agjencinë Telegrafike Shqiptare.
1982-1985: redaktor i revistës arkeologjike "Iliria"
1985-1992: bashkëpunëtor shkencor në Institutin e Gjuhësisë dhe Letërsisë, Akademia e Shkencave.
1978-1991: pedagog i jashtëm në UT.

Veprimtaria politike:

1992-1997: këshilltar diplomatik i Presidentit të Republikës.
1996-1997: deputet i PD
1997-2005: anëtar i Kryesisë së PD
1997-1999: sekretar për organizimin e PD.
1999-2001: sekretar për Zgjedhjet dhe Burimet Njerëzore i PD
2001-2005, deputet, nënkryetar i Komisionit Parlamentar të Ligjeve
Shtator 2005 - prill 2006: anëtar i Komisionit për Çështjet Ligjore, Administratën Publike dhe të Drejtat e Njeriut.
Shtator 2005 - 25.07.2008: nënkryetar i Kuvendit të Shqipërisë.
2006-2008: kryetar i Komisionit për Çështjet Ligjore, Administratën Publike dhe të Drejtat e Njeriut.
25.07.2008 –Shtator 2009: ministër i Arsimit dhe Shkencës.
Deputet në legjislaturat XIV,XVI, XVII

2009-2013_Myqerem_Tafaj
image
CURRICULUM VITAE
Prof. Dr. Myqerem Tafaj
Datëlindja: 1957
Grada/tituj
1997
1996
1988
1982


Fituar titullin ‘Profesor'
Dr. sc., Universiteti i Stuttgartit-Hohenheim/Gjermani.
Kandidat i shkencave
Përfunduar studimet universitare në Universitetin Bujqësor të Tiranës, Fakulteti Veterinarisë


Kualifikime pasuniversitare jashtë vendit
1990 – 1991 Kurs pasuniversitar 1-vjecar për politikat e zhvillimit, Fondacioni Gjerman i Zhvillimit Internacional, (DSE).
1992 – 1995 Studime të doktoratës , Universiteti i Stuttgart- Hohenheim.
1999- Gusht 2001 Profesor i ftuar në Universitetin e Stuttgart-Hohenheim, mbështetur nga Fondacioni ‘Alexander von Humboldt‘.
Karriera profesionale
1 Dhjetor 1982 Emëruar Pedagog në UBT
Korrik 1996 – Shkurt 1997 Drejtori i Përgjithshëm i Shkencës, Ministria e Arsimit të Lartë
Mars 1997 – Korrik 1997 Ministër i Arsimit të Lartë & Shkencës
Shtator 1999 - Gusht 2005 Pedagog në Universitetin e Stuttgart-Hohenheim.
Shtator 2005 - Gusht 2009 Këshilltar për arsimin dhe shkencën pranë Kryeministrit dhe Sekretar i Përgjithshëm i Këshillit të Ministrave (2006-2007)
Angazhime sociale e profesionale
• Përzgjedhur si ekspert për politikat e arsimit në Ballkan, në  kuadrin e Paktit të Stabilitetit dhe programit PHARE, BE.
• Anëtar i “Lidhjes se Humboldtianeve Shqiptar”.
• Anëtar i Këshillit të Arsimit të Lartë & Shkencës.
• Anëtar i Komisionit të Kualifikimit Shkencor.
• Kryetar i Grupit të Ekspertëve për Reformën e ShkencësVeprimtaria Politike
2009- Deputet i Kuvendit të Shqiperisë (Qarku Tiranë)
2005 Anëtar i Këshillit Kombëtar të Partisë Demokratike Anëtar i Komitetit të Orientimit të Politikave Kandidat për Deputet, Zona Elektorale Nr. 26
1997 Ministër i Arsimit të Lartë dhe Shkencës
1991-1997 Anëtar i Partisë Demokratike
Arritje në arsimin e lartë
- Planifikimi dhe Zbatimi i reformës në sistemin e Kërkimit Shkencor në Shqipëri (2005-07)
- Hartimi dhe miratimi i Ligjit të Arsimit të Lartë - 2007
- Planifikimi i reformës në arsimin e lartë (2008-2013)
-Rregullimi i profesionit të mësuesisë
- Rritja e numrit të studentëve të regjistruar në arsimin e lartë 2009-2012 me 30%
- Themelimi i dy institucioneve të arsimit të lartë (Universiteti Mjekësor dhe Akademia e Arteve Shkodër)
Zbatimi i provimit të shtetit

2013_Lindita_Nikolla

image          image

Znj. Lindita Nikolla lindi në Tiranë, më 22 Tetor 1965. 

Znj. Nikolla, në Korrik 2010, ka kryer studimet Mas­ter në Administrim Publik, drejtimi Pushtet Ekzeku­tiv pranë Albanian University dhe në vitin 1989 ka përfunduar studimet universitare pranë Fakultetit të Shkencave të Natyrës, dega Matematikë, Universiteti i Tiranës.

Ajo ka hyrë në politikë në vitin 2003. Gjatë viteve 2003 - 2006 është zgjedhur si Këshilltare e Këshillit të Njësisë Bashkiake Nr.1, Tiranë. Është zgjedhur për dy mandate në periudhën 2007- 2011 dhe 2011-2013, Kryetare e Njësisë Bashkiake Nr.1 Tiranë. Në zgjed­hjet e 23 Qershorit 2013, zgjidhet deputete e qarkut të Tiranës. Nga shtatori i vitit 2007 znj. Nikolla është anëtare e Kryesisë së Partisë Socialiste.

Në vitin 2006 ka përfunduar Akademinë për Udhëheqë­si dhe Reformë pranë Institutit për Demokraci dhe Ndërmjetësim (NDI) në Tiranë dhe në Qershor të vi­tit 2008 ka kryer Akademinë mbi Policimin Komunitar dhe Qeverisjen Vendore në Universitetin e Pitsburgut, SHBA. Znj. Nikolla ka kryer gjithashtu një sërë kualifi­kimesh në menaxhimin e shkollës dhe mësimdhënien e matematikës, si dhe për fuqizimin e gruas në ven­dimmarrje.

Znj. Nikolla zotëron gjuhën angleze dhe njeh gjuhën frënge e atë italiane.

Tuesday, April 1, 2014

1955-58_Ramiz_Alia

image
Ramiz Alia lindi më 18 tetor 1925 në Shkodër dhe vdiq më 7 tetor 2011 në Tiranë.
- 1949-1955 Sekretar i Parë i KQBRPSH
- 1954 u diplomua në shkollën e Partisë në Moskë.
- 1955-1958 Ministër i Arsimit dhe Kulturës
- 1961-1985 anëtar i Byrosë Politike dhe Sekretar i KQ PPSH-së për ideologjinë
- 1982-1990 deputet, Kryetar i Presidiumit të Kuvendit Popullor
- 1985-1991 Sekretar i Parë i KQ të PPSH-së
- 1991 kryetar i Këshillit Presidencial
- 1992 President
 

Arritjet

1. Themelimi i Universitetit Shtetëror të Tiranës (USHT) 10 qershor 1957.
- Misioni i USHT sipas Ramiz Alisë është: “Së pari, ai do të përgatitë kuadrot e larta të nevojshme…Së dyti, do t’i japë një zhvillim më të madh punës shkencore dhe mendimit shkencor në Shqipëri në të gjitha fushat. Së treti, do të luajë një rol vendimtar për rritjen e kuadrove ekzistuese.” (Cambo, 2004, fq. 165, cituar sipas Duro, 2012, fq. 85).
- Objektivat e USHT sipas statusit: “Të përgatisë për degët e rëndësishme të ekonomisë popullore, të shkencës, kulturës, teknikës dhe shëndetësisë, specialistë me profil të gjerë dhe kualifikim të lartë, të aftë për të përvetësuar në mënyrë të plotë realizimet e reja të shkencës {…}përparimtare të të gjithë botës, për të lidhur teorinë me praktikën e ndërtimit të shoqërisë socialiste dhe të gatshëm, për të mbrojtur me besnikëri atdheun socialist.” (Duro, 2012, fq. 86).
2. Themelimi i Institutit të Lartë Pedagogjik të Shkodrës (prej 1991 - Universiteti i Shkodrës).
- Institut i Lartë Pedagogjik me afat studimi 2 – vjeçar (1957 – 1970).  Kishte  dy degë : Gjuhë shqipe - Letërsi - Histori dhe Matematikë - Fizikë.  Në vitin akademik 1962 - 1963 u hap edhe dega Biologji – Gjeografi. Ishte i vetmi institucion që përgatiste kuadrin mësues për arsimin 8 - vjeçar për të gjithë Shqipërinë. Gjatë kësaj periudhe u diplomuan 4 505 mësues në të dy sistemet (me dhe pa shkëputje nga puna).
Burimet:
Wikipedia: http://sq.wikipedia.org/wiki/Ramiz_Alia
Duro, Çlirim (2012) Historia e Arsimit të Lartë në Shqipëri 1946-1968. Disertacion në Kuadër të Doktoraturës. Marrë nga Baza e të Dhënave në Universitetin e Tiranës (16 Gusht, 2013).
Historiku i Universitetit të Shkodrës, http://www.unishk.edu.al/sq/node/35